Știri

Mai mare, mai puternic și mai eficient: noul MAN Lion’s City 18 E a fost lansat oficial

Autobuzul MAN Lion’s City 18 E este soluția ideală pentru rutele aglomerate din traficul citadin. Cu o lungime de 18 metri, autobuzul electric articulat poate transporta confortabil până la 120 de călători și asta cu emisii zero de noxe și fără poluare fonică. Primele autobuze de test vor circula în premieră pe străzile din Barcelona și Köln, în partea a doua a anului 2020.

 

13 May 2020

Ca parte a programului de e-mobilitate, MAN Truck & Bus va trimite anul acesta o flotă de autobuze în cinci țări din Europa. Această flotă este compusă din 15 vehicule de test care vor fi folosite în operațiunile zilnice ale companiilor locale de transport din aceste orașe.

Acest program de teste include și modelul MAN Lion’s City 18 E care va circula în premieră pe străzile din Barcelona și Köln. Vânzările pentru noul autobuz electric articulat au început deja în aprilie și ținând cont de lungimea de 18 metri MAN Lion’s City 18 E este alegerea perfectă pentru orice companie care caută un autobuz electric, confortabil și încăpător pentru transportul urban.

Două motoare electrice amplasate central pe axele doi și trei oferă acestui model puterea ideală pentru traficul citadin. Comparativ cu vehiculele cu motoare poziționate lateral, la acest model accesul în aceste zone este mai ușor, iar designul mult mai simplu. Pentru operatorii de transport acest lucru înseamnă costuri mai mici de întreținere și intervenții mai rapide în cazul unor probleme.

Cele două axe motoare sunt sincronizate electronic și îmbunătățeșc manevrabilitatea autobuzului articulat prin sporirea stabilității în timpul mersului  și a siguranței la virare. În plus, autobuzul articulat vine echipat cu un sistem antiforfecare și un sistem de control al unghiului de rotație al burdufului.

În plus, cele două axe motrice contribuie la o recuperare mai mare de energie pe perioada frânării, ceea ce înseamnă că acest model este și mai eficient, fără să conteze topografia rutei de exploatare sau stilul de condus al șoferului.

Propulsia electrică de la MAN Lion’s City 18 E produce între 320 kW și maximum 480 kW, energia venind de la un set de baterii modulare de 640 kWh. MAN se bazează pe bateriile litiu-ion care înglobează toată tehnologia grupului. Bateriile au un sistem inteligent de gestionare al temperaturii care a fost optmizat pentru utilizarea pe autobuze de oraș. Acest sistem se asigură că bateriile sunt funcționale la capacitate maximă, indiferent de anotimp și de condițiile meteo.

MAN Lion’s City 18 E impresionează cu o autonomie de 200 de kilometri, care în condiții favorabile poate ajunge până la 270 km, și asta pe toată durata ciclului de viață al bateriei.

În total sunt opt pachete de baterii amplasate pe plafonul autobuzului articulat, ceea ce prezintă încă un avantaj. La alte modele aceste baterii sunt amplasate în spate, o zonă cu un risc mai mare de coliziune cu alte vehicule din trafic. Acest lucru înseamnă și un acces mult mai facil pentru operațiunile de service. Bateriile se încarcă cu ajutorul unui sistem CCS, iar la o putere medie de încărcare de 100 kW și până la o putere maximă de 150 kW, bateriile pot fi încărcate la maximum în mai puțin de patru ore.

Avantajul unui model electric se simte și la spațiul din interior. Astfel, a fost optimizată toată partea din spate a autobuzului pentru a oferi mai mult spațiu și confort pasagerilor. Acest lucru a fost deja implementat și pe autobuzul de 12 metri, cele patru locuri suplimentare din spate fiind un plus important pe liniile aglomerate de transport urban.

Versiunea de 18 metri a modelului Lion’s City E poate transporta până la 120 de pasageri, sarcina maximă a noului autobuz electric fiind de până la 30 de tone.

Soluțiile tehnice inovatoare, designul interior, spațiul și confortul nu sunt singurele avantaje pe care le oferă autobuzul electric MAN Lion’s City E. Acest model se remarcă și printr-un design exterior atractiv care se integrează perfect în atmosfera dinamică și sofisticată a oricărui oraș european. Designul său i-a adus și prestigiosul premiu iF Gold, la categoria "Automobile/Vehicule/Motociclete", acordat de juriul iF International Forum Design.

Astfel, o dată cu lansarea oficială a versiunii de 18 metri, MAN oferă operatorilor de transport local un vehicul extrem de eficient pentru orice rută, indiferent de frecvență și trafic, un vehicul cu zero emisii de noxe și zero poluare fonică, cu un design premiat și un raport al costului de exploatare extrem de eficient.

În decembrie 2019, MAN Truck & Bus a livrat primele două autobuze electrice de 12 metri companiilor de transport local Hamburger Hochbahn AG și  Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH, acestea fiind folosite pe liniile cele mai aglomerate ale orașului Hamburg. Anul acesta, alte 13 vehicule de test vor fi folosite în orașe din Europa ca parte a programului de e-mobilitate lansat de MAN.

În total, anul acesta va fi testată o flotă de 15 autobuze electrice în cinci orașe din Germania, Spania, Luxemburg, Belgia și Franța, iar ca parte a acestui program MAN va oferi companiilor de transport local Kölner Verkehrs-Betriebe AG (KVB) și Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) două autobuze electrice de 18 metri care vor fi folosite pe cele mai aglomerate rute din orașele Köln și Barcelona.

Primele modele MAN Lion’s City E de 12 metri vor fi livrate clienților în ultimul trimestru din 2020, iar versiunea articulată va fi livrată șase luni mai târziu. Producția în serie mare va începe în prima parte a anului 2021.

13 May 2020