Featured

Sistemul de camere video MAN OptiView, disponibil și pentru autobuze urbane

MAN OptiView, primul sistem de camere video care înlocuiesc oglinzile laterale folosit în segmentul de autocare, este acum disponibil și pentru autobuzele urbane produse de MAN Truck & Bus.

25 Jan 2022

MAN OptiView a fost prezentat la IAA 2018, ca primul sistem de înlocuire a oglinzilor clasice pentru autocare. De atunci, sistemul și-a dovedit utilitatea în utilizarea zilnică în toată lumea. ”MAN OptiView este extrem de fiabil și crește semnificativ siguranța în trafic”, spune Rudi Kuchta, șeful diviziei de Autobuze a MAN Truck & Bus, adăugând: ”Pentru a face călătoriile din orașe și mai sigure și datorită numeroaselor cereri din partea operatorilor, sistemul este acum disponibil și pentru toate modelele din noua generație de autobuze urbane, inclusiv electricul MAN Lion's City E”.

 

Totul dintr-o singură privire

Sistemul MAN OptiView își va arăta calitățile în special în traficul urban aglomerat. ”Când autobuzele întâlnesc pietoni sau bicicliști în apropierea unei intersecții pot apărea situații periculoase, din cauza punctelor oarbe ale oglinzilor. Exact acolo intervin camerele video, care elimină punctele oarbe și asigură o mai bună vizibilitate, în special în timpul virajelor, dar și la schimbarea benzilor și în timpul manevrelor”, explică Heinz Kiess, șeful departamentului Product Marketing Bus.

Cum funcționează? Sistemul digital utilizează două camere pe fiecare parte a vehiculului, care proiectează părțile laterale și din spate ale autobuzului pe două ecrane de înaltă rezoluție, montate în interiorul vehiculului. Monitoarele prezintă o imagine mult mai largă decât cea arătată de oglinzile convenționale. Astfel, șoferul poate vedea mai bine în jurul vehiculului, reducându-se semnificativ riscul de a nu depista alți participanți la trafic.

”În același timp, lucrăm continuu la dezvoltarea sistemului. Suntem singurul producător din lume care oferă în standard o oglindă pentru vedere în față la autocare. Aceasta elimină și mai mult punctele oarbe și este deosebit de utilă în timpul manevrelor”. La modelele NEOPLAN Cityliner și Skyliner, o oglindă este montată la interior, lângă monitorul din dreapta, iar la NEOPLAN Tourliner și MAN Lion's Coach, o oglindă exterioară este instalată pe montantul A.

MAN OptiView aduce și alte avantaje: șoferul beneficiază de o vizibilitate mai bună pe ploaie, ninsoare sau noaptea, camera adaptând automat imaginea în funcție de situație. Chiar și efectul de orbire provocat de faruri sau de soare este înlăturat. Camerele sunt rezistente la intemperii, au funcție de încălzire și sunt deosebit de durabile.

 

Îmbunătățiri aerodinamice

Sistemul are și avantaje economice, deoarece autobuzele cu OptiView au un coeficient aerodinamic redus cu aproximativ 10%. Aerodinamica îmbunătățită ajută operatorii să micșoreze consumul de carburant. ”Cu MAN OptiView, oferim un sistem sofisticat care crește semnificativ siguranța și eficiența autobuzelor noastre. Totuși, lucrăm constant pentru a perfecționa sistemul”, a concluzionat Kiess.

25 Jan 2022