Featured

Revenire în anul fiscal 2023: Afacerea cu autobuze MAN își reia trendul pozitiv

  • Reorientare de succes a diviziei de autobuze
  • Creștere a veniturilor din vânzări cu 35% până la 1,6 miliarde de euro

25 Mar 2024
  • Creștere a vânzărilor unitare cu 19% până la 5.703 unități
  • Îmbunătățire semnificativă a rezultatului operațional
  • Autobuze electrice: lider de piață în Europa și Germania
  • Accent clar pe rentabilitatea sustenabilă și în 2024

 

Afacerile cu autobuze ale MAN Truck & Bus au revenit semnificativ în anul fiscal 2023 și sunt din nou pe drumul succesului. Veniturile din vânzări s-au ridicat la 1,621 miliarde de euro - o creștere de 35% față de anul precedent (1,198 miliarde de euro). Vânzările de unități ale autobuzelor MAN și NEOPLAN au crescut cu aproximativ 19%, de la 4,806 la 5,703 unități. Cu 771 de autobuze Lion's City E vândute, MAN a triplat aproape vânzările de autobuze electrice pentru oraș în comparație cu anul precedent (263 de unități). Datorită evoluției pozitive pe partea de venituri și vânzări și un accent consecvent pe eficiența costurilor, rezultatul operațional a înregistrat, de asemenea, o îmbunătățire semnificativă.

„Afacerea cu autobuze MAN este din nou pe drumul cel bun! După o perioadă dificilă în ultimii ani, am îmbunătățit semnificativ performanța noastră în anul fiscal 2023 și am reușit o întoarcere. Cu o echipă puternică, am realiniat divizia de autobuze și am lucrat consecvent la măsurile noastre pentru îmbunătățirea rezultatelor financiare. Faptul că divizia de autobuze MAN raportează acum din nou cifre semnificativ îmbunătățite pentru 2023 este o mare realizare a echipei de care ne putem mândri cu toții," spune Barbaros Oktay, Directorul Diviziei de Autobuze al MAN Truck & Bus. „În anul curent, ne propunem să îmbunătățim în continuare performanța noastră pentru a face din nou afacerea cu autobuze rentabilă pe termen lung.Registrul nostru de comenzi este deja plin. Un moment de referință pe partea de produse este lansarea modelului anului 2024, cu caracteristici inteligente pentru clienții noștri. În plus, creșterea producției noilor autobuze reprezintă o provocare majoră pentru echipa noastră. Alte provocări includ condițiile economice și costurile ridicate ale materialelor și energiei în Europa, precum și un mediu de piață din ce în ce mai competitiv."

 

Electric și de succes: MAN este lider de piață pentru autobuzele electrice în Europa

MAN are un mare succes pe piață cu seria sa de autobuze electrice Lion's City E. În anul fiscal 2023, vânzările anuale au totalizat 771 de autobuze electrice, ceea ce corespunde aproape de 30% din numărul total de autobuze urbane vândute de MAN în Europa (UE 27+3). În ceea ce privește înmatriculările de noi autobuze electrice, MAN a depășit concurența și a devenit liderul pe piața europeană a autobuzelor electrice în 2023. Compania intenționează să continue să conducă transformarea către mobilitatea durabilă în viitor și să pună și mai multe autobuze electrice pe șosea.

Jumătate dintre noile autobuze urbane ale MAN urmează să fie electrice până în 2025, iar compania își propune să livreze până la 90% din autobuzele sale cu baterie electrică în Europa, până în 2030. MAN se concentrează, de asemenea, pe electrificarea autobuzelor și autocarelor interurbane, cu MAN eCoach urmând să debuteze din 2025.

 

Afacerea cu autobuze pe drumul către profitabilitatea durabilă

În cadrul unei transformări cuprinzătoare, MAN Truck & Bus a realiniat afacerea cu autobuze anul trecut - și a pregătit-o pentru viitor cu măsuri cuprinzătoare pentru îmbunătățirea rezultatelor financiare. După ce vânzările de autobuze au scăzut drastic din cauza efectelor crizei COVID, piața autobuzelor s-a redresat în 2023. „Toate segmentele au înregistrat o creștere puternică. În particular piața pentru autocare, care a fost lovită în mod special de pandemie, s-a îmbunătățit semnificativ. Am dublat vânzările de autocare în anul fiscal 2023, depășind 1.100 de vehicule. Împreună cu succesele noastre legate de autobuzele electrice urbane și datorită performanței puternice a echipei, acum suntem bine poziționați din nou pe piață”, subliniază Robert Katzer, Directorul Departamentului de Vânzări și Produse al MAN Truck & Bus.

În plus, echipa de autobuze MAN, la fel ca în toate domeniile companiei, a continuat să lucreze consecvent la reducerea costurilor fixe și s-a concentrat pe eficiență. Cu succes, așa cum arată transformarea reușită a afacerii cu autobuze. Rezultatul operațional semnificativ îmbunătățit în anul fiscal 2023 creează baza necesară pentru a continua cu succes transformarea pe calea către rentabilitatea durabilă. Inovațiile extinse de produse cu modelele anilor 2024 și 2025 ar trebui să consolideze în continuare poziția mărcilor MAN și NEOPLAN. În plus, divizia de autobuze MAN, cu cele trei locații de producție din Starachowice (Polonia), Ankara (Turcia) și Olifantsfontein (Africa de Sud), este poziționată ideal în cadrul Grupului - și în ceea ce privește provocările actuale generate de electrificarea în curs de desfășurare a portofoliului.

25 Mar 2024