MAN își va efectua operațiunile logistice cu modelele sale electrice
- MAN a demarat tranziția către electromobilitate a activității sale logistice – camioanele parcurg până la 165 milioane km/an în procesul intern logistic
- Au fost lansate licitații pentru utilizarea vehiculelor electrice (BEV) în logistica MAN
- Primul camion este testat în hub-ul logistic MAN
- MAN continuă să-și extindă infrastructura de încărcare electrică în fabrici și centrele de service
Primul camion electric este testat în hub-ul logistic MAN.
MAN Truck & Bus a demarat tranziția către electromobilitate a activității sale logistice prin creșterea utilizării camioanelor electrice pentru transportul propriilor mărfuri și vehicule. Licitația pentru utilizarea vehiculelor electrice (BEV) pe primele aproape 40 de rute a fost lansată. Contractele urmează să fie atribuite cu promptitudine pentru a permite începerea operațiunilor în 2026. În total, camioanele parcurg până la 165 milioane km/an în procesul intern logistic MAN. „Vrem să facem un pas semnificativ către logistica verde. Licitația pentru utilizarea camioanelor electrice este o etapă importantă pentru MAN în ceea ce privește conversia propriilor lanțuri de aprovizionare către propulsii cu emisii zero și eficientizarea costurilor. Astfel, dorim să arătăm clienților noștri ce avantaje oferă utilizarea camioanelor electrice în sectorul transporturilor și în cadrul propriilor noastre operațiuni", comentează Michael Kobriger, membru al Comitetului Executiv MAN Truck & Bus, responsabil pentru producție și logistică.
Împreună cu DB Schenker, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii logistice din lume și lider de piață în transportul terestru european, MAN efectuează deja un test cu un camion electric eTGX, care face două călătorii, dus-întors, pe zi, pe rutele Bamberg – München – Bamberg și Bamberg – Nürnberg – Bamberg. „Folosim vehiculul pentru logistica fabricii MAN de câteva săptămâni. Experiențele noastre inițiale au fost pozitive. Vehiculul are un consum mediu de 121 kWh iarna. Acest fapt este cu adevărat remarcabil. Feedback-ul șoferilor a fost, de asemenea, în mod constant, pozitiv. Experiența de condus este foarte bună, iar vehiculele sunt excelente. Șoferii sunt fericiți. Noi suntem mulțumiți. Ce ți-ai putea dori mai mult!", spune William Kratsch, Directorul operațiunilor directe la DB Schenker. La sfârșitul lunii ianuarie, DB Schenker și-a extins flota cu zece camioane electrice MAN eTGX, care sunt utilizate pe diferite rute din întreaga țară.
Dezvoltarea infrastructurii de încărcare în rețeaua MAN
Infrastructura de încărcare de la fabrica MAN din München a fost extinsă, astfel încât camioanele electrice utilizate în logistica fabricii să se poată încărca rapid în apropierea punctului de descărcare. În același timp, la centrul de service MAN din Karlsfeld sunt construite, în total, patru stații cu o capacitate de încărcare de 400 kW fiecare, cu suficient spațiu pentru a putea fi accesate cu ușurință de ansamble complete (autotractor și semiremorcă). Locațiile Dachau, Nürnberg și Salzgitter au fost, de asemenea, echipate cu infrastructura de încărcare adecvată. Stațiile de încărcare din Karlsfeld fac parte din cooperarea cu E.ON, în cadrul căreia sunt create 170 de locații cu aproximativ 400 de puncte de încărcare pentru încărcarea publică a camioanelor electrice în întreaga Europă. E.ON și MAN investesc în noile puncte de încărcare, care sunt construite de-a lungul rețelei de service MAN existente, unde vehiculele comerciale de la alți producători pot încărca public. Aproximativ 125 de locații sunt planificate numai în Germania.
Peste 150 de camioane electrice MAN eTGX sunt deja utilizate cu succes de companiile de logistică
De la începutul anului 2025, un total de peste 150 de camioane electrice MAN sunt utilizate de furnizorii de servicii logistice din Germania, Austria, Belgia și Olanda, printre alții – inclusiv nume cunoscute precum DB Schenker, Duvenbeck, Dachser, Dräxlmaier și Koopman. Acestea fac parte dintr-o preserie inițială de 200 de vehicule, pe care MAN le-a produs, în 2024, pentru clienții care doresc să pornească rapid pe calea electromobilității. Camioanele electrice au parcurs un total de aproape un milion de kilometri până acum. Cu un consum mediu de aproximativ 100 kWh / 100 km în utilizarea propriu-zisă, pe diverse trasee cu sarcini utile diferite, vehiculele se dovedesc a fi foarte eficiente. În comparație cu un camion diesel, care consumă aproximativ 27 litri / 100 km, camionul electric economisește aproximativ 820 tone CO2 la utilizare, datorită sistemului de propulsie electrică cu baterii și a energiei verzi.
Consultanță MAN eMobility pentru mobilitate electrică
Companiile de transport beneficiază, de asemenea, de consultanță MAN eMobility 360 grade atunci când fac tranziția către electromobilitate: consilierea privind trecerea la electromobilitate include analize specifice clientului privind utilizarea vehiculelor și privind cerințele infrastructurii de încărcare. Furnizarea infrastructurii de încărcare face parte, de asemenea, din oferta MAN, prin intermediul cooperări cu furnizorii de profil. În plus, la fel ca în cazul camioanelor cu propulsie convențională, sunt disponibile contracte de service și soluții de finanțare special adaptate electromobilității, precum și numeroase servicii digitale pentru utilizarea noilor camioane electrice. Printre acestea se numără MAN eReadyCheck, pe care clienții îl pot folosi pentru a verifica modul în care rutele lor de livrare pot fi accesate cu transport electric, precum și serviciul de încărcare MAN Charge & Go, inclusiv cardul de încărcare, care permite planificarea și facturarea simplă și consolidată a încărcării pe rutele internaționale.