MAN investește jumătate de miliard de euro în fabrica din Nuremberg
Începe producția de baterii pentru autocamioane și autobuze electrice
- Investiția în producția pe scară largă a bateriilor MAN crește de la 100 la aproximativ 250 de milioane de euro
- Împreună cu investițiile în producția de motoare diesel, aproape o jumătate de miliard de euro sunt alocați fabricii din Nuremberg
- Demararea oficială a producției de baterii în prezența Prim-ministrului bavarez Dr. Markus Söder
- MAN creează aproximativ 400 de locuri de muncă în sectorul producției bateriilor la unitatea sa din Nuremberg
La începerea producției în serie de baterii la sediul din Nuremberg: Ministrul de stat Hubert Aiwanger, Michael Kobriger, membru al Comitetului executiv MAN pentru Producție și Logistică, Alexander Vlaskamp, CEO MAN, Dr. Markus Söder, Prim-ministru al Landului Bavaria, Markus Wansch, Președintele Comitetului de întreprindere al fabricii din Nuremberg și Dr. Frederik Zohm, Membru al Comitetului Executiv MAN pentru Cercetare și Dezvoltare.
MAN Truck & Bus și-a lansat oficial, la începutul lunii aprilie, producția de baterii la fabrica din Nuremberg, în prezența Prim-ministrului Bavariei, Dr. Markus Söder și a Ministrului de stat Hubert Aiwanger. În cadrul evenimentului, producătorul de vehicule comerciale din München a anunțat, pentru prima dată, următoarea etapă de extindere a producției sale de baterii din Nuremberg. În plus, față de cele aproximativ 100 de milioane de euro deja investite în unitatea de producție tocmai lansată, în următorii ani vor fi investite încă 150 de milioane de euro pentru dezvoltarea expertizei în domeniul tehnologiei bateriilor. În termeni concreți, acest lucru înseamnă, printre altele, că în plus față de pachete, care sunt formate din mai multe module, modulele în sine, care combină mai multe celule de baterie, vor fi, de asemenea, produse în Nuremberg pentru următoarea generație de baterii.
Din investițiile suplimentare anunțate, în valoare totală de aproximativ 150 de milioane de euro, aproximativ 18 milioane de euro vor fi subvenționate. Finanțarea este asigurată atât de Ministerul Federal al Economiei și Protecției Climatice (BMWK), cât și de Landul Bavaria. În plus, Landul Bavaria finanțează cu aproximativ 30 de milioane de euro cercetarea în domeniul tehnologiei bateriilor la fabrica MAN din Nuremberg. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru cercetare în domenii precum asamblarea bateriilor, chimia și îmbătrânirea celulelor, precum și siguranța bateriilor. În total, investițiile din Nuremberg vor asigura aproximativ 400 de locuri de muncă. Angajații, care lucrează în producția de baterii, sunt recalificați, lucrând anterior în domenii precum asamblarea motoarelor, turnătoriei sau logisticii.
„Astăzi este o zi istorică pentru MAN. Odată cu începerea producției de baterii, compania care a inventat motorul diesel intră într-o nouă eră. Suntem foarte mândri de ceea ce am creat aici în Nuremberg și de ceea ce va continua să fie creat. Astăzi am anunțat încă o etapă importantă în procesul de transformare către autovehicule ecologice: MAN va investi încă 150 de milioane de euro în extinderea producției de baterii pentru generațiile viitoare de baterii în Nuremberg. De asemenea, ne-am intensificat recent eforturile în dezvoltarea tehnologiei diesel de ultimă generație. Astfel, investiția totală în Nuremberg se ridică la jumătate de miliard de euro. Acesta este un angajament clar față de Bavaria și Germania ca centru de inovare”, a declarat Alexander Vlaskamp, CEO MAN.
Prim-ministrul, Dr. Markus Söder, a subliniat:
„Electromobilitatea realizată în Bavaria: aceasta este o piatră de hotar pentru MAN și Bavaria ca locație industrială! Cu ajutorul unei politici de ultimă generație și a unei cooperări excelente între conducere, consiliul de întreprindere, angajați și politicieni, MAN s-a transformat cu succes dintr-o fabrică pentru motoare diesel într-o fabrică de ultimă generație pentru producția de baterii pentru camioane electrice. Acest lucru consolidează locația, asigură și creează locuri de muncă și competitivitate internațională. Bavaria este și va rămâne un stat al automobilelor - inclusiv în sectorul vehiculelor comerciale. După o finanțare inițială de 30 de milioane de euro în 2022 pentru cercetare și dezvoltare, landul sprijină producția viitoare de module de baterii cu aproape șase milioane de euro.”
Anul acesta, a fost deschisă, în Nuremberg, a doua linie pentru producție de baterii. Producția motoarelor diesel MAN de ultimă generație, care sunt utilizate în noua transmisie D30 PowerLion, este, de asemenea, o investiție în viitor și asigură multe locuri de muncă în această fabrică. MAN a investit aproximativ 250 de milioane de euro în acest proiect. În prezent, MAN estimează că aproape jumătate din camioanele din Europa și aproximativ 90% din autobuzele urbane vor fi livrate cu sisteme de propulsie cu emisii zero până în 2030. Prin urmare, motorul D30, foarte eficient și din punctul de vedere al consumului de combustibil, va continua să fie necesar până în anii 2030. Pe termen lung, vor fi disponibile și alte platforme și serii de motoare în cadrul diviziei de motoare externe a MAN.
Producția camioanelor electrice MAN începe în iunie
La fabrica MAN din Nuremberg, pachetele de baterii sunt fabricate în trei așa-numiți factori de formă. Un factor de formă este utilizat pentru MAN Lion's City E, autobuzul urban electric cu baterie. Alți doi factori de formă sunt utilizați pentru vehiculele MAN eTGL, MAN eTGS și MAN eTGX eTrucks cu greutăți totale de 12 până la 50 de tone. Începutul producției de serie a MAN eTrucks eTGS și eTGX din München este planificat pentru luna iunie a acestui an.
În stadiul actual de extindere, în Nuremberg pot fi produse 50.000 de pachete de baterii pe an. Cu toate acestea, noua clădire M50 este proiectată pentru a putea produce 100.000 de unități pe an. Producția de baterii va fi extinsă în funcție de cererea de vehicule electrice cu baterii.
MAN utilizează chimia celulelor NMC („nichel-mangan-cobalt”) în bateriile sale, care a fost special adaptată la funcționarea vehiculelor comerciale. Sistemul de gestionare a bateriei (BMS) monitorizează continuu starea celulelor în timpul funcționării. Dacă, de exemplu, apare un eveniment neprevăzut, acesta ia măsuri interne pentru a asigura o stare de încărcare sigură. În cazul unui accident, BMS deconectează imediat bateria de restul vehiculului (oprire de urgență la înaltă tensiune). De asemenea, utilizează un sistem inteligent de încălzire și răcire pentru a menține celulele bateriei într-un interval optim de temperatură în orice moment.
Producția modulară este un punct culminant tehnologic în producția pe scară largă de pachete de baterii. Aceasta înseamnă că MAN lucrează cu un sistem fără bandă transportoare și ciclu care poate gestiona diferite variante de produse și poate fi ușor adaptat la noi variante. Stațiile decuplate pot fi operate și transformate independent una de cealaltă, iar pachetele de baterii trec prin sistemul de producție în funcție de cerințele și condițiile individuale. Acest lucru este posibil datorită unui grad ridicat de digitalizare și automatizare a fluxului de producție și a aprovizionării cu materiale, care este complet automatizat cu ajutorul vehiculelor cu ghidaj automat (AGV) interconectate inteligent. Acest lucru asigură flexibilitatea și versatilitatea necesare, precum și producția economică a diferitelor pachete de baterii.
100% inspecție finală
Calitatea și siguranța au fost întotdeauna prioritare în producția MAN. Acest lucru este valabil și pentru producția de baterii noi. Fiecare pachet de baterii este supus unui test la sfârșitul producției. Aici se pune accentul pe diverse teste software, teste electrice precum încărcarea/descărcarea, verificarea datelor celulelor și modulelor bateriei transmise de furnizor și un test de scurgere. La urma urmei, unitățile compacte de stocare a energiei trebuie să reziste vântului și vremii, precum și aburului. În acest scop, fiecare baterie este supusă la 23 de programe de testare și sunt înregistrați aproximativ 400 de parametri de testare. Acest lucru este documentat individual pentru fiecare baterie. Aceasta înseamnă că procesul de producție poate fi urmărit chiar și după 15 ani.