Featured

Electric și de succes! Autobuzele electrice MAN pe banda rapidă

Autobuzele urbane complet electrice de la MAN funcționează deja cu succes în toată Europa. Zi de zi, MAN Lion's City E inspiră antreprenorii, șoferii și pasagerii cu fiabilitatea, autonomia și confortul lor.

22 Jun 2023

În viitor, MAN Truck & Bus va continua să urmeze calea către mobilitatea sustenabilă și se va baza 100% pe propulsia electrică.

Autobuzele electrice sunt foarte populare. Din ce în ce mai mulți operatori de transport public își convertesc flotele la electromobilitate și se bazează pe modele fără emisii, precum MAN Lion's City E. De exemplu, Verkehrsbetriebe Hamburg-Holstein GmbH (VHH) a atribuit recent un contract-cadru pentru până la 100 MAN Lion's City 12 E. Este a patra oară când operatorul a optat pentru autobuzele electrice MAN.

”Suntem foarte mulțumiți de astfel de comenzi repetate. La urma urmei, ele arată clar cât de mulțumită este compania de autobuzele noastre electrice inovatoare și fiabile”, spune Robert Katzer, șeful departamentului de vânzări și produse la MAN Truck & Bus. VHH a achiziționat exclusiv autobuze cu zero emisii pentru operațiunile sale din Hamburg începând cu 2020. Primele unități din noul contract vor fi livrate la sfârșitul anului 2023 și începutul lui 2024.

 

MAN Truck & Bus electrifică Scandinavia

Dar nu ”doar” în Hamburg circulă din ce în ce mai multe autobuze electrice. Scandinavia în special este considerată ca unul dintre pionieri când vine vorba de electromobilitate. Acest lucru se reflectă și în cifrele de comenzi: până la sfârșitul anului 2023, aici urmează să funcționeze peste 370 de autobuze urbane electrice MAN. Una dintre cele mai recente comenzi este pentru 45 de autobuze MAN Lion's City 12 E de la VIKINGBUS Danmark A/S. Compania va opera în viitor rute din Copenhaga, Frederiksberg, Lyngby, Greve și Høje Taastrup. Anchersen A/S comandase deja 25 de autobuze electrice MAN în 2021, care sunt acum utilizate pe ruta centrală de autobuz 7A din Copenhaga. ”Dar MAN Lion's City E a fost primit excelent și în Norvegia și Suedia. Operatorul de transport norvegian Unibuss, de exemplu, a comandat de la noi 76 de autobuze MAN Lion's City E”, spune Katzer.

 

Piața de autobuze electrice a crescut cu 26% în 2022

În toată Europa, piața de autobuze electrice a crescut cu 26% anul trecut. Aceasta înseamnă că aproape fiecare al treilea autobuz urban nou înmatriculat în Europa este acum fără emisii. De asemenea, MAN Truck & Bus urmărește în mod constant calea către transportul public local sustenabil și se angajează pe deplin spre propulsia electrică.

Peste 1.000 de comenzi au fost deja primite pentru autobuzul electric MAN, a cărui producție de serie a început în 2020. De atunci, impresionează atât antreprenorii, cât și șoferii de autobuz și pasagerii cu autonomia, fiabilitatea, sustenabilitatea și confortul său. Zi de zi, aproximativ 450 de autobuze electrice MAN aflate în serviciu regulat în toată Europa demonstrează deja cât de puternice, fiabile și potrivite pentru utilizarea zilnică sunt vehiculele electrice moderne.

”Un lucru este sigur: vrem să aducem pe șosele semnificativ mai multe autobuze electrice. Până în 2025, jumătate din noile noastre autobuze urbane vor fi electrice, iar doar cinci ani mai târziu, până la 90% dintre autobuzele noastre din Europa vor fi electrice cu baterii. De asemenea, ne propunem electrificarea autobuzelor și autocarelor interurbane”, spune Barbaros Oktay, șeful diviziei de Autobuze a MAN Truck & Bus.

 

Concentrare pe protecția mediului și a climei

Împreună cu partenerii și clienții, MAN dorește să promoveze mobilitatea durabilă pentru protecția mediului și a climei. ”Este o preocupare reală pentru noi să acționăm în mod responsabil și să aducem o contribuție pozitivă societății”, spune Oktay. Prin urmare, compania dorește să devină neutră în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră până cel târziu în 2050.

Pentru a-și atinge obiectivele climatice ambițioase, MAN Truck & Bus se concentrează în primul rând pe electrificarea produselor pe care le vinde, responsabile pentru aproximativ 97% din emisiile de CO2 ale companiei. Și cu succes: comenzile pentru autobuzele electrice MAN au fost în 2022 mai mult decât triple față de 2021. Anul trecut, ponderea versiunilor electrice din autobuzele urbane noi vândute de MAN în Europa a fost de aproximativ 12%. Astfel, unul din opt autobuze livrate de MAN în 2022 a fost o versiune alimentată de la baterii. În ce privește electromobilitatea, divizia de autobuze este un precursor pentru camioanele grele electrice, a căror producție de serie va începe la München în 2024.

Bateriile de înaltă tensiune pentru autobuzele și camioanele electrice MAN vor fi produse în serie la Nürnberg de la începutul anului 2025. MAN investește în acest sens aproximativ 100 de milioane de euro în următorii cinci ani. Scopul este extinderea capacităților de producție la peste 100.000 de baterii pe an.

În plus, infrastructura de încărcare urmează să fie extinsă ca parte a asocierii Grupului TRATON cu alți parteneri din industrie în Milence. În următorii câțiva ani este planificată înființarea a cel puțin 1.700 de puncte de încărcare de înaltă performanță pe sau în apropierea autostrăzilor, precum și în hub-uri logistice din întreaga Europă.

 

MAN Lion's City E convinge operatorii și experții

”Ne concentrăm pe electromobilitate și pentru a atinge acest obiectiv lucrăm la diferite niveluri: fie că este vorba de instruirea angajaților, consultanța completă pentru clienții privați și operatorii de transport, investițiile în producția de baterii sau dezvoltarea constantă a gamei MAN Lion's City E”, spune Barbaros Oktay, care adaugă: ”Încă de la început a fost clar pentru noi că vom dezvolta autobuzul nostru electric în strânsă cooperare cu clienții, dar și că îl vom optimiza constant. Obiectivul nostru a fost și este să oferim cel mai bun autobuz electric de pe piață. Faptul că eforturile noastre au fost răsplătite de piață și experți este un mare succes. Doar anul trecut, de exemplu, Lion's City E a fost încoronat Autobuzul Anului 2023 de juriul internațional Bus & Coach of the Year”.

22 Jun 2023