Featured

Electric, digital, autonom: MAN prezintă soluții de viitor la UITP Summit 2023

De la A (de la automatizare) la Z (de la zero emisii): MAN Truck & Bus a prezentat soluții inteligente pentru transportul urban de azi și de mâine la ediția din acest an a UITP Global Public Transport Summit.

23 Jun 2023

În centru standului MAN de la Barcelona s-a aflat modelul electric compact Lion's City 10 E. Vizitatorii au primit informații și despre celelalte modele electrice MAN, serviciile digitale inteligente, serviciile de consultanță oferite de MAN Transport Solutions sau automatizarea autobuzelor urbane.

Soluțiile sustenabile în transportul public sunt mai solicitate ca oricând. Acordul de la Paris cere ca încălzirea globală să fie limitată cu mult sub două grade. În plus, Europa urmează să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic, până în 2050. ”Criza climatică este considerată una dintre cele mai mari și mai importante provocări cu care se confruntă comunitatea globală și ridică provocări majore pentru politicieni, operatorii de transport și pentru noi”, spune Barbaros Oktay, șeful diviziei de Autobuze a MAN Truck & Bus, și adaugă: ”Noi, cei de la MAN, suntem convinși că viitorul aparține vehiculelor fără emisii. De aceea, ne îndreptăm în mod constant către transportul public sustenabil și suntem dedicați pe deplin propulsiei electrice”.

La UITP Global Public Transport Summit, care a avut loc la Barcelona, în perioada 4-7 iunie 2023, MAN Truck & Bus a prezentat Lion's City 10 E, cel mai nou model din familia de autobuze electrice MAN. Versiunea de 10,5 metri lungime, produsă la fabrica MAN din Starachowice de la începutul anului 2023, este ideală pentru serviciile la cerere, ca supliment la orele de vârf sau pentru cursele din centrele urbane care necesită o manevrabilitate sporită. Modelul are o capacitate de pasageri similară cu a multor autobuze urbane de 12 metri lungime, dar este mai manevrabil și necesită mai puțin spațiu în traficul aglomerat și în depouri.

 

MAN Lion's City E este ”Autobuzul Anului 2023”

Lion's City 10 E se bazează pe kitul de construcție al fratelui său mai mare, Lion's City 12 E, pe care 23 de jurnaliști de specialitate din toată Europa l-au votat ”Bus of the Year 2023”, anul trecut, în Limerick (Irlanda). Aceștia au fost entuziasmați de conceptul total al autobuzului urban, care câștigă puncte pentru autonomie, fiabilitate, confort și mai ales sustenabilitate. Exact acest concept total face autobuzul electric MAN, care este disponibil și într-o versiune de 18 metri, atât de popular printre operatori, șoferi și pasageri. Între timp, el este folosit cu succes în toată Europa.

Lățimea, înălțimea și consolele lui Lion's City 10 E au rămas neschimbate față de cele ale modelului mai mare Lion’s City 12 E, precum și conceptul fără turn pentru motor în partea din spate, care oferă loc pentru încă patru scaune (maxim 33 de scaune și 80 de pasageri în total) față de puținii competitori din acest segment. Caroseria a fost scurtată doar între axe, prin îndepărtarea unui modul cu fereastră. Ca rezultat, lungimea totală a ajuns la 10,5 metri, iar greutatea a fost redusă cu aproximativ 350 kg. În ciuda scurtării semnificative, există în continuare loc pentru un cărucior pe platforma pentru stat în picioare. O a treia ușă este de asemenea posibilă, caz în care rămân 29 de scaune disponibile, iar fluxul de pasageri este semnificativ îmbunătățit.

 

Consultanță la 360° și servicii digitale pentru trecerea la eMobilitate

În afară de vehiculele inovatoare, MAN Truck & Bus se bazează și pe o echipă înalt calificată de peste 75 de experți în electromobilitate în toată Europa și pe cursuri de instruire pentru angajați concentrate pe noile tehnologii și pe consultanța pentru clienții care vor să treacă la eMobilitate. Din 2018, echipa MAN Transport Solutions le oferă clienților din multe industrii suport în convertirea flotelor lor la vehicule cu zero emisii. Aceasta implică analizarea întregului proces, pentru a garanta că trecerea la electromobilitate este un succes și cât mai ușoară posibil pentru operatori. În total, echipa a completat deja cu succes peste 250 de proiecte în 19 țări europene, în sectoarele de camioane, autobuze și utilitare, câștigând o cantitate enormă de cunoștințe în acest proces.

Dar chiar și după trecerea la vehiculele electrice, experții MAN sunt în continuare acolo pentru a sprijini clienții cu cunoștințele lor și instrumente digitale. Cu MAN eManager ca sistem central digital de comandă inteligent, managerii de flote au bateria, temperatura și alți parametri ai vehiculului convenabil sub control, de la birourile lor. În conformitate cu motto-ul ”Simplifying Business”, managementul încărcărilor pentru flota electrică devine mai transparent, mai simplu și mai eficient datorită monitorizării direcționate și operării flexibile de la distanță. MAN eManager garantează și o disponibilitate ridicată a vehiculului și se asigură că starea de încărcare a bateriilor se potrivește întotdeauna cu orarul curselor.

 

MAN forțează automatizarea autobuzelor

Un alt subiect cu un rol esențial în transformarea sectorului de transport la UITP Summit a fost automatizarea. ”Faptul că mobilitatea urbană cu autobuze a viitorului nu va fi doar fără emisii și conectată, ci și automatizată, nu este o întrebare, ci doar o chestiune de timp”, spune Barbaros Oktay. De aceea, MAN Truck & Bus continuă automatizarea autobuzelor sale. Împreună cu Mobileye, un specialist în tehnologia de condus autonom, MAN urmărește traseul la finalul căruia autobuzele urbane înalt automatizate vor fi pregătite pentru producția de serie. Primul proiect comun al MAN și Mobileye este operarea primul autobuz urban automatizat, cu șofer de siguranță, planificată pentru 2025 ca parte a proiectului de cercetare MINGA din Munchen. Producția de serie a autobuzelor urbane autonome ar trebui să poată fi lansată în 2030.

 

Despre UITP Global Public Transport Summit

UITP Global Public Transport Summit este cel mai mare eveniment din lume dedicat mobilității urbane sustenabile, aducând la un loc toate modurile de transport, autoritățile și operatorii, precum și expozanții. Tema evenimentului din acest an a fost ”Lumina strălucitoare a orașului”. Congresul, lecturile și expoziția s-au concentrat pe cele mai noi inovații, soluții și produse. ”Este o reală preocupare pentru noi să avansăm în subiectul mobilității sustenabile. De aceea ne pregătim angajații pentru noile tehnologii, ne sfătuim clienții despre cum să facă această schimbare și, cu MAN Lion's City E, avem deja un autobuz electric de succes în portofoliu”, spune Robert Katzer, șef de Produs & Vânzări Autobuze la MAN Truck & Bus, adăugând: ”Suntem încântați că UITP Summit oferă platforma perfectă pentru a expune soluțiile noastre pregătite pentru viitor”.

23 Jun 2023