Featured

Decizie pentru viitor: MAN construiește o fabrică de baterii în Nuremberg

De la începutul anului 2025, MAN Truck & Bus va produce în serie mare bateriile de voltaj înalt pentru camioanele și autobuzele electrice ale mărcii, la fabrica sa din Nuremberg.

30 Jun 2022

Compania va investi aproximativ 100 de milioane de euro, în următorii 5 ani, în fabrica recunoscută tradițional pentru producția de motoare cu combustie. Capacitatea de producție va fi extinsă la peste 100.000 de baterii pe an. Investiția în dezvoltarea producției de baterii va securiza 350 de locuri de muncă, dar și viitorul fabricii. Decizia a fost luată în strânsă cooperare cu reprezentanții angajaților și cu suportul activ al politicienilor din landul Bavaria.

Inițial, bateriile vor fi asamblate manual în Nuremberg, cu serii mici timp de aproximativ doi ani și jumătate. Construcția noii facilități de producție de serie mare va începe la mijlocul lui 2023 și va fi încheiată complet la finalul lui 2024. MAN pune astfel bazele industrializării la scară largă a sistemelor de propulsie electrică pentru camioane și autobuze. Producătorul de vehicule comerciale primește sprijin de la Guvernul landului Bavaria, care a promis o contribuție de aproximativ 30 de milioane de euro în finanțarea cercetărilor privind energia și tehnologia, între 2023 și 2027, în limita fondurilor disponibile. Fondurile vor fi folosite pentru cercetări privind asamblarea bateriilor, chimia și dezvoltarea celulelor, siguranța și reciclarea bateriilor.

Alexander Vlaskamp, președinte al Consiliului Executiv al MAN Truck & Bus SE, spune: ”Începem să industrializăm electromobilitatea și continuăm pe drumul nostru spre mobilitatea neutră climatic pentru vehicule comerciale. Este o investiție pentru următoarele decenii și o parte a transformării MAN într-un furnizor de soluții de transport sustenabil. Decizia pavează drumul spre un cluster bavarez de vehicule comerciale electrice, cu producție de camioane electrice în Munchen, producție de baterii în Nuremberg, cercetare și dezvoltare în ambele locații, dar și o excelentă cooperare cu universitățile și institutele din regiune. Cu această decizie, securizăm 350 de locuri de muncă în Nuremberg și sute, dacă nu mii, la nivelul Germaniei. Astfel de decizii pot fi luate doar în strânsă cooperare cu toate părțile implicate, inclusiv angajații și politicienii”.

Bateriile sunt rezultatul unui proces complex de asamblare. Ele sunt făcute din celule de baterii grupate în module, care le rândul lor sunt combinate în straturi individuale pentru a forma pachetele de baterii. Totul necesită un grad înalt de cunoștințe și standarde stricte de siguranță. În funcție de autonomia dorită, camioanele electrice au nevoie de până la șase pachete de baterii. Acestea vor oferi inițial camioanelor electrice MAN o autonomie de 600-800 km. Cu următoarea generație de baterii va putea fi atinsă, în jurul anului 2026, o autonomie de până la 1.000 km. În acel moment, camioanele electrice vor deveni cu adevărat adecvate pentru transportul pe distanțe lungi.

Aproximativ la mijlocul acestei decade, costul total de proprietate al unui camion electric va ajunge la același nivel cu al unui camion diesel. MAN așteaptă o creștere semnificativă a cererii de vehicule electrice cel târziu din acel moment, cu condiția ca infrastructura necesară de încărcare să fie disponibilă.

Producția de camioane electrice grele MAN va debuta la Munchen la începutul anului 2024. MAN produce deja de câțiva ani camioane electrice în serie mică, dar și autobuze electrice urbane și vanuri electrice.

Fabrica din Nuremberg, cu o istorie de aproximativ 180 de ani, este una dintre rădăcinile MAN. Acolo sunt produse camioane sau componente de peste 100 de ani. În prezent, fabrica și cei aproximativ 3.600 de angajați sunt responsabili pentru dezvoltarea, producția și vânzările externe pentru toate motoarele diesel și alimentate cu gaz MAN.

Prin electrificarea sa, un nou capitol se deschide pentru fabrica din Nuremberg, care va primi și noi sarcini în cadrul Grupului TRATON. Odată cu startul producției de baterii, MAN Truck & Bus își va consolida poziția în Grupul TRATON ca partener competent pentru electromobilitate.

30 Jun 2022