Featured

MAN Truck & Bus dezvoltă autobuze urbane autonome cu Mobileye

”Vă rugăm, poftiți la bord”! Potențialul autobuzelor autonome în zonele urbane este enorm în ceea ce privește costul total de proprietate (TCO), folosirea personalului și beneficiile pentru toți locuitorii orașului.

22 Jun 2023

Prin urmare, MAN Truck & Bus lucrează intens la automatizarea autobuzelor sale.

În acest scop, producătorul de vehicule comerciale pornește la drum alături de specialistul în tehnologie de conducere autonomă Mobileye. MAN Truck & Bus intră într-o cooperare inteligentă în mai mulți pași pentru a-și urmări drumul spre autobuzele urbane automatizate produse în serie. Primul obiectiv comun al MAN și Mobileye este operațiunea pilot cu un autobuz urban automatizat, dar cu șofer de siguranță la bord, planificată din 2025, ca parte a proiectului de cercetare MINGA din München.

”Faptul că transportul urban cu autobuze din viitor nu va fi doar fără emisii și conectat, ci și automatizat, nu este o întrebare, ci o certitudine”, spune Barbaros Oktay, șeful diviziei de Autobuze a MAN Truck & Bus. ”MAN Truck & Bus s-a poziționat strategic prin cooperarea cu Mobileye, astfel încât să putem stabili împreună reperele decisive pe calea spre automatizarea autobuzului urban”.

Prin această cooperare, MAN Truck & Bus intensifică automatizarea autobuzului urban, motivată în principal de reducerea costurilor de proprietate și a efectelor lipsei de șoferi. Soluțiile extrem de automatizate fără șofer în zonele urbane au o eficiență economică semnificativ îmbunătățită în comparație cu ofertele asistate de șofer și oferă o mobilitate sigură și de încredere pentru utilizatori. În plus, cu transportul urban în mare măsură automatizat, conectat și fără emisii, locuitorii vor beneficia de o calitate mai bună a aerului, de mai puține ambuteiaje și mai multă liniște, precum și de spațiul care nu mai este necesar pentru parcări.

 

Cooperare cu un traseu clar

Cooperarea dintre MAN Truck & Bus și Mobileye va determina în mod decisiv dezvoltarea tehnologiei. Cu Mobileye Drive™, expertul în vehicule autonome a dezvoltat un sistem de autoconducere la cheie, pregătit pentru utilizare comercială scalabilă și cu un sistem sofisticat de senzori. Mobileye va pune la dispoziție și hărțile AV foarte scalabile. Între timp, MAN va crea arhitectura vehiculului necesară pentru a îndeplini cerințele de automatizare a autobuzelor.

”Suntem încântați de viitoarea colaborare cu MAN Truck & Bus. Ne pasă de soluțiile de mobilitate durabilă atât în sectorul privat, cât și în cel public, și vedem tehnologia vehiculelor autonome ca o contribuție importantă la a face transportul public mai sigur, mai eficient și mai accesibil. MAN Truck & Bus și Mobileye împărtășesc o viziune clară pentru mobilitatea autonomă a viitorului, care este subliniată de această cooperare”, spune Johann Jungwirth, vicepreședinte senior al departamentului Autonomous Vehicles al Mobileye.

O altă sarcină pentru MAN este să integreze vehiculele autonome într-un ecosistem complet. La urma urmei, automatizarea autobuzului în mediul urban complex înseamnă mai mult decât funcția de conducere. Gândiți-vă doar la alte activități ale șoferului, precum comunicarea cu pasagerii, inclusiv vânzarea de bilete, comportamentul la stația de autobuz, detensionarea conflictelor sau reacția la evenimente neașteptate, precum devieri de traseu sau accidente. Acestea necesită soluții inteligente, care pot fi găsite mai ales prin posibilitățile tot mai mari din domeniul digitalizării.

Primul autobuz automatizat MAN Lion's City E va fi testat în traficul orașului München încă din 2025, însoțit de un șofer de siguranță. Acesta urmează să fie utilizat pe ruta 144 prin Parcul Olimpic, una de turism și agrement, ca parte a proiectului de cercetare MINGA. În cadrul proiectului condus de Departamentul de Mobilitate al orașului München și finanțat de Ministerul Federal de Transporturi (BMDV), MAN și mulți alți parteneri de proiect din industrie, știință, administrație și asociații, lucrează, printre altele, la integrarea vehiculelor automatizate în ecosistemul de mobilitate existent.

Ulterior, MAN Truck & Bus plănuiește noi teste pilot în operațiuni reale ale clienților și, în perspectivă, începerea producției de serie până la sfârșitul deceniului. Faptul că Germania a fost prima țară din lume care a creat cadrul legal pentru conducerea autonomă este un avantaj decisiv în acest sens.

22 Jun 2023