Featured

MAN primește subvenții pentru fabrica de baterii din Nuremberg

La fabrica din Nuremberg, premierul bavarez Markus Söder a predat în mod simbolic patru notificări de subvenție de la guvernul landului în valoare totală de aproape 25 de milioane de euro companiei MAN.

22 Jun 2023

Suma face parte dintr-un program cuprinzător de promovare tehnologică, pentru dezvoltarea bateriilor de înaltă tensiune pentru camioane și autobuze electrice. Patru din cele cinci proiecte de finanțare depuse de MAN au fost aprobate de guvernul landului Bavaria. Sub-proiectul rămas este încă în faza de aplicare.

”Vești bune pentru Nuremberg la întâlnirea de lucru de astăzi: MAN se îndreaptă spre viitor și face acest lucru cu sprijin puternic din partea landului Bavaria. Ne ținem de promisiune: investim 30 de milioane de euro în dezvoltarea și cercetarea tehnologiei bateriilor la MAN. Acesta este semnalul de start pentru o adevărată gigafabrica de tehnologie a bateriilor la Nuremberg. Sprijinim politica industrială din Bavaria prin investiția în cercetare. MAN este una dintre companiile mari și de succes care au făcut Bavaria și orașul Nuremberg mari și puternice din punct de vedere economic. Pentru a ne asigura că rămânem așa, viitorul începe acum”, a declarat cu această ocazie premierul bavarez Markus Söder.

În urmă cu aproximativ un an, MAN Truck & Bus și-a anunțat decizia de a construi la scară largă baterii pentru vehicule comerciale la fabrica sa din Nuremberg, din 2025. Pachetele de baterii vor fi folosite pentru echiparea camioanelor și autobuzelor electrice MAN. În timp ce autobuzul urban electric MAN Lion's City E este deja produs în serie din 2020 și înregistrează o cerere puternică, livrarea noului MAN eTruck va începe în 2024. MAN va investi aproximativ 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea și producția de baterii  la Nuremberg. În plus, vor fi investiții în logistică, infrastructură, clădiri și unități de producție.

Decizia în favoarea Nuremberg ca locație pentru producția de baterii MAN este rezultatul cooperării strânse dintre reprezentanții angajatorilor și angajaților, precum și cu politicienii.

”MAN are viitor! Asta a scris premierul Söder pe primul pachet de baterii de la Nuremberg în urmă cu un an. Acest lucru este valabil și pentru fabrica noastră din Nuremberg, pe care o transformăm într-un centru de inovare și producție pentru propulsii alternative. Sunt foarte mulțumit că primim sprijinul necesar pe această cale. Aș dori să mulțumesc Guvernului landului Bavaria, orașului Nuremberg, dar și angajaților și tuturor celorlalte organisme implicate în această cooperare pragmatică și constructivă, pentru atmosfera de încredere din discuții și procesele rapide de luare a deciziilor. Germania poate avea un viitor - dacă, la fel ca aici, politica și afacerile urmăresc un obiectiv comun”, spune Alexander Vlaskamp, președintele Comitetului Executiv al MAN Truck & Bus SE.

Producția pachetelor de baterii în pre-serie și serie mică a început deja în 2021. Din 2025, producția de baterii va fi intensificată treptat cu o nouă unitate de producție, situată într-o hală nouă. Ceremonia de încheiere a lucrărilor la noua hală este programată pentru toamna anului 2023. Capacitatea de producția va fi de aproximativ 100.000 de baterii pe an. În funcție de configurație, acestea ar putea echipa 15.000 până la 25.000 de camioane.

”Dacă accelerarea cererii de camioane electrice va avea loc așa cum presupunem, capacitatea de producție planificată în prezent nu va mai fi suficientă la sfârșitul acestui deceniu. În 2030, aproximativ 50% din toate camioanele noi MAN înmatriculate din Europa ar trebui să fie electrice cu baterie, adică aproximativ 40.000 de unități. De aceea începem deja să ne gândim la etapele ulterioare de extindere”, notează Vlaskamp.

22 Jun 2023