Featured

MAN oferă soluții electrice pentru aprovizionarea din centrul orașelor

MAN Truck & Bus participă cu camionul electric eTGM la proiectul ZEUS (emisii zero pentru livrări urbane) din cadrul EIT Urban Mobility. Testele se desfășoară în centrul orașului München și prefigurează modul în care se vor face livrările în viitor.

04 Feb 2021

Orașul München, la fel ca multe alte zone metropolitane din Europa, este afectat serios de creșterea nivelului de trafic și a poluării. Schimbarea modului în care sunt livrate bunurile în centrul orașului va avea efecte pozitive, iar soluția este de a face livrările în afara orelor de vârf folosind camioane electrice.

 

“Toate studiile efectuate până acum au demonstrat că dacă livrările se fac în afara orelor de vârf, procesul s-ar desfășura mult mai rapid, iar impactul asupra restului traficului este mult mai mic”, explică Clemens Baumgärtner, purtătorul de cuvânt al departamentului economic și de dezvoltare al orașului München.

 

Acest lucru a fost confirmat și în timpul testelor derulate de MAN, la finalul anului trecut, în colaborare cu autoritățile din München, ca parte a proiectului ZEUS. Rezultatele în urma utilizării unui camion de distribuție complet electric MAN eTGM pentru a face livrările în afara orelor de vârf a arătat o scurtare a timpului de aprovizionare cu 15 % până la 30%. În același timp, stabilirea unui plan orar s-a făcut cu respectarea orelor la un scor de aproape 100 %, programul de livrări nefiind pertrubat de traficul de vârf.

Faptul că s-a folosit un camion complet electric a făcut posibilă livrarea de marfă în afara orelor de vârf fără ca locuitorii să fie deranjați de zgomot. “Folosind un vehicul MAN eTGM pentru testele din München am demonstrat că nivelul de zgomot se reduce cu cel puțin un sfert sau chiar cu 50% la viteze de până la 30 km/h”, spune Dr. Christoph Jessberger, responsabil din partea MAN Truck & Bus în cadrul proiectului ZEUS.

Testele efectuate ca parte a proiectului ZEUS au confirmat că distribuția de mărfuri a devenit mai eficientă, timpii de livrare au fost mai scurți, s-a putut stabili un program clar pentru aprovizionare și totul s-a făcut cu emisii zero de CO2 și cu o reducere semnificativă a zgomotului. Singura provocare rămâne pentru retaileri și cei care au afaceri în zonele din centrul orașelor pentru a schimba modul și ora de livrare, ceea ce ar putea genera unele costuri suplimentare.

Concluzia testului este însă una foarte clară și anume că livrările făcute în centrul orașelor cu vehicule electrice pot ajuta la descongestionarea traficului, reduc emisiile de CO2 și zgomotul, iar MAN are o contribuție importantă prin dezvoltarea unor produse competitive care oferă cele mai bune soluții pentru schimbarea modului în care se fac livrările de marfă în centrele urbane.

04 Feb 2021