Featured

MAN Lion's City 10 E desemnat "Autobuzul anului 2023 în Spania"

Prezentat în toamna anului trecut și intrat în producția de serie de la începutul anului, MAN Lion's City 10 E câștigă deja primul său premiu important. Acesta a fost votat "Autobuzul anului 2023 în Spania" în cadrul Premiilor Naționale de Transport 2023 de la Madrid.

07 Feb 2023

Un început de an excelent pentru cel mai recent model din familia de autobuze electrice MAN: la Premiile Naționale de Transport de la Madrid din ianuarie, MAN Lion's City 10 E a primit premiul "Autobuzul anului 2023 în Spania".

Autobuzul mediu complet electric a fost selectat drept câștigător al premiului de către un juriu format din profesioniști și experți în domeniu din Spania - inclusiv numeroși manageri de la companii de transport public și de autobuze.

"Membrii juriului știu din experiență ce face ca piețele să funcționeze, cât de important este subiectul sustenabilității și ce vehicule răspund perfect nevoilor companiilor, șoferilor și pasagerilor. De aceea, premiul are o semnificație deosebit de mare pentru noi", spune Stéphane de Creisquer, director general al MAN Truck & Bus Iberia.

"Suntem mândri că am primit acest premiu prestigios. Acesta ne stimulează să continuăm să ne sprijinim clienții cu soluții și vehicule inovatoare", a mai adăugat acesta.

Premiile naționale pentru transport sunt organizate de revistele de specialitate "Transporte 3" și "Viajeros". Anul trecut, două autobuze de la MAN au fost în competiție: NEOPLAN Cityliner Platinum și noul MAN Lion's Intercity LE. Acestea au fost votate "Autocarul anului 2022 în Spania" și "Autobuzul anului 2022 în Spania". De asemenea, Lion's City 12 E a primit titlul de "Autobuzul anului 2020 în Spania".

 

Dimensiunile compacte sunt bine primite

Una dintre trăsăturile convingătoare ale modelului MAN Lion's City 10 E, care este produs la uzina poloneză de autobuze urbane MAN din Starachowice de la începutul anului 2023, este dimensiunea sa compactă. Acest lucru se datorează faptului că versiunea cu o lungime de 10,5 metri, își poate valorifica punctele forte în special în utilizarea tot mai frecventă a serviciilor "la cerere" orientate către clienți și ca amplificator la orele de mare frecvență, precum și ca o navetă manevrabilă în centrul orașului. Are o capacitate de pasageri similară cu cea a multor autobuze solo de 12 metri, dar necesită mult mai puțin spațiu de trafic în centrele urbane și în depouri înguste și este, de asemenea, mult mai manevrabil.

Pentru a crea Lion's City 10 E, proiectanții s-au inspirat din kitul de construcție al fratelui său mai mare, Lion's City 12 E, care este utilizat cu succes în întreaga Europă. Lățimea, înălțimea și supraînălțimile au rămas neschimbate, la fel ca și conceptul de spate fără turnul motorului, care oferă cu patru locuri în plus (maximum 33 de locuri și 80 de pasageri în total) față de puținii concurenți din segment.

"Scurtarea" caroseriei a avut loc exclusiv între punți, unde a fost eliminat un modul de geamuri, ceea ce a dus la o lungime totală de 10,5 metri și la o economie de aproximativ 350 de kilograme în greutate. În ciuda acestei scurtări semnificative, există încă spațiu pentru un scaun cu rotile sau un cărucior în platforma de staționare. De asemenea, este posibilă o a treia ușă, cu ajutorul căreia sunt încă 29 de locuri disponibile, iar fluxul de pasageri este din nou îmbunătățit semnificativ.

 

Rază de întoarcere record și autonomie remarcabilă

Ca urmare a acestor măsuri, ampatamentul s-a micșorat semnificativ, de la aproximativ 6 metri la 4,40 metri, iar raza de întoarcere a scăzut la un record de 17,2 metri, ceea ce face ca mașina să fie extrem de manevrabilă. La fel ca frații săi mai mari fără emisii locale, Lion's City 10 E are amortizoare PCV adaptive pentru cele mai bune caracteristici de condus. Astfel, autobuzul compact se integrează perfect în portofoliul de autobuze electrice - sunt utilizate componente și piese de schimb standard și nu sunt necesare "soluții speciale" elaborate.

Pentru o protecție optimă împotriva coroziunii, se utilizează amorsa complexă KTL. Chiar dacă este cel mai mic autobuz urban de dimensiuni normale din noua generație MAN Lion's City, acesta oferă toate tehnologiile avansate ale colegilor săi mai lungi. Acest lucru este valabil și pentru sistemele moderne de siguranță, cum ar fi ESP, asistentul activ de avertizare în viraje, farurile cu LED-uri cu lumină naturală sau sistemul de înlocuire a oglinzilor MAN OptiView bazat pe cameră.

La fel ca toate autobuzele MAN eBus, Lion's City 10 E utilizează, de asemenea, bateriile litiu-ion (NMC) dovedite ale grupului, cu o densitate energetică și o durată de viață deosebit de ridicate. Fie patru sau chiar cinci pachete sunt instalate pe acoperiș. Atunci când sunt complet echipate, datele de performanță sunt de 400 de kilowați oră și o autonomie de până la 300 km sau 320 de kilowați oră și o autonomie de 235 km.

Autobuzul electric de 10 metri se încarcă în depou prin intermediul unei prize CCS și cu până la 150 kW. Astfel, o încărcare completă cu patru pachete de baterii durează mai puțin de două ore și jumătate, iar cu cinci pachete, autobuzul are nevoie de aproximativ trei ore. Ideal pentru o utilizare rapidă ca rapel sau pe rute scurte în interiorul orașelor.

"Scopul nostru a fost și este acela de a oferi clienților cel mai bun sprijin posibil în activitatea lor zilnică - fie că este vorba de soluții personalizate, de servicii de consultanță individuale sau de noi tehnologii", spune Heinz Kiess, Head of Product Marketing Bus la MAN Truck & Bus.

"Cu Lion's City 10 E completăm acum portofoliul nostru electric la capătul de jos, astfel încât aproape nicio dorință nu rămâne neîmplinită", a mai spus Kiess.

 

Inspirând durabilitate, eficiență și fiabilitate

 

Sistemul de climatizare cu CO2 de la MAN, disponibil de la jumătatea anului 2022 și deosebit de sustenabil, se află la bordul noului autobuz electric compact la cererea clientului. Acesta este mai ecologic și, în același timp, semnificativ mai eficient, ceea ce are, de asemenea, un efect pozitiv asupra gamei. Sistemul compact montat pe acoperiș funcționează cu dioxid de carbon neutru din punct de vedere climatic (R744) în locul agentului frigorific convențional R134A.

"Sustenabilitatea, dar și eficiența și fiabilitatea sunt valorile care caracterizează Lion's City 10 E al nostru, la fel ca și celelalte autobuze electrice MAN - iar acest lucru a fost primit excelent și de juriul Premiilor Naționale de Transport din Spania", rezumă Kiess.

 

07 Feb 2023