Featured

MAN își extinde portofoliul de emisii zero

Seriile mici inițial planificate, de aproximativ 200 de unități, urmează să fie livrate clienților din Germania, Olanda, Norvegia, Islanda și anumite țări non-europene începând cu 2025.

10 Apr 2024

Seriile mici de camioane cu combustie de hidrogen sunt planificate pentru 2025.

  • Inițial, aproximativ 200 de vehicule pentru piețe selectate.
  • hTGX este potrivit mai ales pentru aplicații speciale.
  • Vehiculul completează portofoliul cu baterii electrice.

 

Producătorul de vehicule comerciale MAN Truck & Bus va fi primul producător european de camioane care va lansa o serie mică de vehicule cu motor de combustie de hidrogen. Seriile mici inițial planificate, de aproximativ 200 de unități, urmează să fie livrate clienților din Germania, Olanda, Norvegia, Islanda și anumite țări non-europene începând cu 2025. „MAN hTGX", așa cum va fi denumit vehiculul, oferă o variantă alternativă de propulsie cu emisii zero pentru aplicații speciale, de exemplu pentru transportul de mărfuri grele - cum ar fi lucrările de construcție, transportul de rezervoare sau transportul de cherestea. hTGX poate fi, de asemenea, o alternativă prietenoasă cu mediul înconjurător față de camioanele electrice cu baterie pentru utilizare în zone fără infrastructură suficientă de încărcare sau pentru piețele unde hidrogenul este deja disponibil în cantități suficiente. MAN va preda hTGX clienților pentru prima dată în 2024 și va extinde producția începând cu 2025. MAN este liderul de piață pentru autobuzele electrice de oraș în Europa începând cu 2023.

„Continuăm să ne concentrăm pe vehiculele electrice cu baterie pentru a decarboniza transportul rutier de mărfuri. Acestea au în prezent avantaje clare față de alte concepte de propulsie în ceea ce privește eficiența energetică și costurile de operare și de energie. Cu toate acestea, camioanele propulsate de motoare de combustie cu hidrogen sunt un adaos util pentru aplicații și piețe speciale. Anticipăm că vom putea deservi cel mai bine majoritatea aplicațiilor de transport ale clienților noștri cu camioane alimentate cu baterii. Pentru aplicații speciale, motoarele de combustie cu hidrogen sau, în viitor, tehnologia cu celule de combustibil reprezintă un supliment potrivit. Motorul de combustie cu hidrogen H45 se bazează pe motorul consacrat diesel D38 și este produs la uzina de motoare și baterii din Nürnberg. Utilizarea unei tehnologii familiare ne permite să intrăm pe piață într-un stadiu incipient și să oferim astfel un impuls hotărâtor pentru rampa de lansare a infrastructurii de hidrogen. Cu hTGX, am adăugat acum un produs atractiv la portofoliul nostru cu emisii zero," spune Friedrich Baumann, membru al Consiliului Executiv MAN Truck & Bus și responsabil cu Vânzări & Soluții pentru Clienți.

Propulsia cu hidrogen este deosebit de potrivită pentru sarcini de transport speciale care necesită o configurație specială a axelor sau în cazul în care nu există spațiu pentru baterie pe șasiu din cauza necesității lucrărilor corporale la camion. MAN hTGX oferă sarcini utile mari și intervale maxime de până la 600 de kilometri în variantele de axe 6x2 și 6x4 oferite inițial. Motorul cu ardere cu hidrogen H45 folosit are o putere de 383 kW sau 520 CP și un cuplu de 2500 Nm la 900-1300 rpm. Injectarea directă a hidrogenului în motor asigură livrarea de putere deosebit de rapidă. Cu hidrogen comprimat la 700 bar (CG H2) și o capacitate a rezervorului de 56 kg, vehiculul poate fi alimentat în mai puțin de 15 minute. Cu mai puțin de 1 g CO2/tkm, MAN hTGX va îndeplini criteriile ca „vehicul cu emisii zero” conform noii legislații UE privind CO2.

Dr. Frederik Zohm, membru al Consiliului MAN pentru Cercetare și Dezvoltare, adaugă: „Noile reglementări privind CO2 la nivelul UE vor clasifica camioanele cu motoare de combustie cu hidrogen ca vehicule cu emisii zero. Acest lucru înseamnă că astfel de vehicule contribuie pe deplin la obiectivele flotei noastre legate de CO2, ceea ce deschide și ușa pentru această serie mică care completează vehiculele electrice cu baterie. În același timp, în funcție de țară, clienții noștri beneficiază de reduceri corespunzătoare de taxe, de exemplu. La uzina MAN din Nürnberg, avem cea mai inovatoare tehnologie de motoare și decenii de experiență în utilizarea hidrogenului drept combustibil. Ne folosim de aceasta și prezentăm un adevărat MAN cu MAN hTGX. Noul camion cu combustie de hidrogen se bazează pe seria de vehicule TG testate și impresionează prin cea mai înaltă calitate și întreținere necomplicată. Vom continua să cercetăm tehnologia cu celule de combustibil bazată pe tehnologia bateriilor și hidrogen. Tehnologia cu combustibil H2 este de asemenea în pregătire la MAN. Cu toate acestea, vor mai trece câțiva ani până când tehnologia va fi cu adevărat pregătită pentru piață și competitivă."

La fel ca în cazul electromobilității, MAN nu se concentrează doar pe dezvoltarea și producția de vehicule inovatoare și fiabile, în conformitate cu afirmația sa „Simplificarea Afacerii", ci și sprijină clienții cu servicii complete și oferte de consultanță în momentul trecerii de la diesel la vehicule cu emisii zero.

 

MAN și hidrogenul – o istorie îndelungată

MAN are o istorie îndelungată cu propulsiile cu hidrogen - compania le cercetează de decenii. MAN Truck & Bus a prezentat primul autobuz alimentat cu hidrogen la Târgul de la Hanovra din 1996: autobuzul urban SL 202 era alimentat de un motor pe gaz natural modificat pentru funcționare cu hidrogen. După Târgul de la Hanovra, vehiculul a terminat o etapă de testare de trei sferturi de an în Erlangen, în timpul căreia a parcurs 13.000 de kilometri și a transportat 60.000 de pasageri. Autobuzul a ajuns în cele din urmă în München în 1997 și a fost utilizat cu succes în serviciul regulat acolo. A fost urmat în 1998 de trei autobuze articulate pentru Aeroportul München, care au fost utilizate până în 2008, și alte 14 autobuze cu hidrogen între 2006 și 2009.

Pe lângă experiența anterioară și cea mai recentă cu vehiculele comerciale, MAN dezvoltă și testează acum și motorul de hidrogen pentru divizia MAN Engines într-o gamă largă de aplicații pe și în afara drumurilor, precum și pe apă. De exemplu, este foarte potrivit pentru vehicule speciale - cum ar fi buldozerele pentru zăpadă - pentru trenuri pe rute neelectrificate și pentru excavatoare și macarale. Utilizarea în centralele electrice și termice are sens, mai ales dacă căldura generată poate fi utilizată în plus față de electricitate.

Noul camion cu combustie de hidrogen se bazează pe seria de vehicule TG testate.

„MAN hTGX", așa cum va fi denumit vehiculul, oferă o variantă alternativă de propulsie cu emisii zero pentru utilizări speciale, de exemplu pentru transportul de mărfuri grele - cum ar fi lucrările de construcție, transportul de rezervoare sau transportul de cherestea.

Motorul de combustie cu hidrogen „H45" se bazează pe motorul diesel D38, testat și consacrat, și este produs la uzina de motoare și baterii din Nürnberg.

10 Apr 2024