Featured

Drumul sigur către școală: Punctele oarbe, în centrul campaniei MAN de siguranță rutieră

Și în acest an, cei mai tineri utilizatori ai drumurilor au fost în centrul campaniei de siguranță rutieră a MAN Truck & Bus, lansată în 2020.

12 Jul 2022

Experții de la asociațiile locale de siguranță rutieră și MAN ProfiDrive au vizitat școlile elementare din regiunea Munchen și au arătat la peste 2.000 de copii ce este mai important atunci când călătorești cu autobuzul și, în special, pericolul reprezentat de punctele oarbe. Demonstrațiile au fost realizate cu ajutorul unui autobuz MAN Lion's City echipat cu cele mai noi tehnologii de siguranță.

În fiecare an, copiii sunt implicați în accidente rutiere. Situații deosebit de periculoase apar adesea în intersecții, când un șofer care virează nu observă un copil care merge pe jos, cu trotineta sau bicicleta. ”Consecințele punctelor oarbe sau a accidentelor din timpul virajelor în particular sunt de obicei severe”, spune Heinrich Degenhart, expert MAN ProfiDrive, adăugând: ”De aceea, campania noastră de siguranță rutieră s-a concentrat în acest an pe punctele oarbe”. Peste 2.000 de copii de la clasele 1-4 au învățat, în timpul campaniei, unde ar trebui să se uite atunci când traversează o intersecție și unde pot apărea puncte fără vizibilitate pentru șofer.

”Am folosit și o prelată triunghiulară pentru a le arăta copiilor care este punctul orb al unui autobuz. Este important ca elevii să realizeze cât de limitată este vizibilitatea șoferilor și că o întreagă clasă poate dispărea în punctul orb”, spune Degenhart. De aceea, pentru demonstrații a fost folosit un autobuz MAN Lion's City 12 G. ”Atenția elevilor este mult mai mare și ei pot asimila mai bine noile cunoștințe atunci când le pot experimenta în realitate”. Copiii au fost învățați de asemenea cum să aștepte autobuzul, cum să se alinieze pentru urcare și la ce să se uite atunci când autobuzul ajunge în stație.

 

Campania de siguranță rutieră inspiră profesorii și elevii

MAN Truck & Bus a lansat campania de siguranță rutieră pentru școlari în 2020. Obiectivul a fost de a aduce o contribuție semnificativă la deplasarea sigură a celor mai tineri utilizatori ai drumurilor. ”Asumarea responsabilității sociale și garantarea siguranței tuturor utilizatorilor drumurilor este o chestiune normală pentru noi”, spune Rudi Kuchta, șeful diviziei de Autobuze a MAN Truck & Bus. Pentru a le arăta copiilor la ce trebuie să fie atenți, în special atunci când călătoresc cu autobuzul, în ultimele luni au fost organizate 13 evenimente la numeroase școli elementare din regiunea Munchen, care au generat entuziasm atât în rândul elevilor, cât și al profesorilor. ”Campania 'Blind Spot' organizată de asociația de siguranță rutieră Verkehrswacht München în cooperare cu MAN este o experiență extrem de importantă, în special pentru elevii de școală elementară, ca să devină mai conștienți de pericolele din trafic”, spune Lisa Alonso Sánchez, profesoară la școala elementară din Haar.

 

Tehnologia inovatoare MAN susține șoferii în traficul urban

Pentru a face traficul rutier cât mai sigur cu putință, MAN nu se concentrează doar pe instructaje pentru șoferi, pasageri, bicicliști și pietoni, dar și pe tehnologie inovatoare. ”Ce ne motivează este creșterea suplimentară a siguranței pentru toți utilizatorii drumurilor. De aceea ne folosim experiența și cunoștințele în dezvoltarea de sisteme de asistență”, spune Kuchta. În traficul urban, șoferii sunt ajutați de sistemul activ de avertizare la virare cu detectare de pietoni, o măsură eficientă împotriva accidentelor cauzate de punctele fără vizibilitate. Camerele frontale și laterale monitorizează automat împrejurimile autobuzului și avertizează șoferul vizual și acustic de situațiile periculoase care pot duce la coliziuni.

12 Jul 2022