Featured

76 de autobuze electrice MAN pentru capitala verde a Norvegiei

De la acoperișuri verzi până la închiriere de biciclete și vehicule electrice, Oslo este un pionier în protecția mediului. Acum, Unibuss, una dintre cele mai mari companii de transport public din Norvegia, a comandat 76 de autobuze electrice Lion's City E pentru orașul Oslo de la MAN Truck & Bus.

09 Dec 2022

Pentru MAN, aceasta este prima comandă de autobuze electrice din Norvegia.

Nicio altă capitală din lume nu are o proporție mai mare de mașini electrice decât Oslo. Tramvaiele și feriboturile sunt alimentate cu energie electrică produsă de hidrocentrale. Și din ce în ce mai multe autobuze electrice sunt, de asemenea, folosite în Oslo. Operatorul de transport norvegian Unibuss, de exemplu, a comandat acum 76 de autobuze MAN Lion's City E: 59 de autobuze solo și 17 modele articulate. ”Suntem foarte mulțumiți de prima noastră comandă de autobuze electrice din Norvegia, care se încadrează perfect într-o serie de comenzi din Scandinavia”, spune Rudi Kuchta, șeful diviziei de Autobuze a MAN Truck & Bus.

22 de autobuze MAN Lion's City E sunt operate deja în Malmö (Suedia). KEOLIS a mai comandat anul trecut un total de 75 de unități Lion's City 18 E pentru Suedia. Dintre acestea, 60 de autobuze electrice articulate vor merge la Göteborg și 15 la Stockholm. În plus, 10 Lion's City 12 E urmează să fie utilizate în capitala Suediei. O altă comandă pentru 12 autobuze electrice articulate MAN a venit din Uppsala. În plus, acordul-cadru cu Gamla Uppsala Buss include o opțiune pentru încă 65 de autobuze electrice. Și Danemarca se bazează pe autobuzul electric MAN. Locuitorii și vizitatorii capitalei Copenhaga sunt transportați în 26 de autobuze MAN Lion's City 12 E. Încă 12 autobuze electrice au fost livrate către Vikingbus din Odder. Aceasta înseamnă că 38 de autobuze electrice MAN operează în prezent pe drumurile daneze.

 

Unibuss construiește un transport public durabil

 

Faptul că operatorului de transport norvegian Unibuss îi pasă și de inovație și sustenabilitate se poate observa în flota sa existentă, care este deja bine poziționată în ceea ce privește propulsiile alternative. ”De câțiva ani, compania s-a dedicat transportului public local sustenabil. Cu noile 76 de autobuze electrice MAN, Unibuss face acum un alt pas important către o mobilitate curată”, subliniază Malte Kauert, director general MAN Truck & Bus Nordics. Livrarea celor 76 de autobuze MAN Lion's City E este programată pentru sfârșitul anului 2023. Acestea vor fi apoi folosite în nord-estul și estul orașului Oslo, în cartierele la modă cu multe parcuri, muzee și case fermecătoare din lemn.

”Oslo va deveni primul oraș fără emisii din lume, până în 2030. Cu transportul public fără emisii deja până la sfârșitul anului 2023, o parte importantă a obiectivului este finalizată. Noile autobuze electrice din Oslo Est înseamnă aer mai curat, mai puțin zgomot, un confort mai bun și emisii reduse de gaze cu efect de seră”, spune Ruter AS, autoritatea locală de transport public care va opera autobuzele în Oslo.

Unul dintre motivele pentru care Unibuss a ales MAN Lion's City E a fost îmbunătățirea semnificativă a echilibrului de CO2 în transportul public. Dar și problema flexibilității a jucat un rol important pentru companie. De exemplu, autobuzele solo sunt echipate cu 5 baterii în loc de 6 (standard), iar autobuzele articulate cu 7 baterii în loc de 8 (standard). ”Din această toamnă, clienții noștri au putut decide singuri asupra numărului de baterii. În acest fel, autobuzul nostru urban electric poate fi și mai bine adaptat la nevoile și cerințele individuale ale clienților în ce privește autonomia și capacitatea de pasageri”, spune Kuchta.

Unibuss a optat și pentru noul sistem de aer condiționat cu CO2, disponibil de la jumătatea anului 2022, care aduce mai multă eficiență, dar și mai multă autonomie. Noul sistem de aer condiționat al lui Lion's City E este mai ecologic și în același timp semnificativ mai eficient, oferind o autonomie suplimentară de până la 25 km.

Siguranța pasagerilor, șoferilor și a celorlalți utilizatori ai drumului este asigurată de numeroase sisteme de asistență, precum MAN BirdView, care oferă o vedere panoramică la 360° a împrejurimilor imediate ale vehiculului, dar și MAN OptiView, care înlocuiește oglinzile clasice. Acesta din urmă sprijină șoferul, printre altele, eliminând unghiurile moarte și îmbunătățind semnificativ vizibilitatea pe timp de noapte și în condiții meteo nefavorabile. Din acest an, tehnologia inovatoare este disponibilă și pentru toate modelele noii generații de autobuze urbane MAN - inclusiv Lion's City E.

”Tehnologia noastră inovatoare a convins Unibuss, la fel și consultanța completă privind soluțiile noastre de eMobilitate oferită de experții MAN Transport Solutions. Printre altele, au calculat și traseele pentru utilizarea optimă a autobuzelor”, explică Kuchta. Și MAN va continua să ofere operatorului norvegian de transport public cel mai bun sprijin posibil în viitor. Pe lângă furnizarea vehiculelor, MAN va oferi și service și întreținere pentru autobuzele orașului pe o perioadă de până la 12 ani.

09 Dec 2022